skip to Main Content

A redőnyök főbb típusai:

  • Külső tokos alumínium redőny
  • Szúnyoghálós alumínium redőny
  • Vakolható tokos alumínium redőny
  • Műanyag redőny
  • Műanyag redőny szúnyoghálóval
  • Belső tokos redőny
  • Faredőny

Külső tokos Alumínium redőny

Az Alumínium redőny első ránézésre megjelenését tekintve olyan, mint a külső tokos új típusú műanyag redőny, de itt a redőnytok hátulja teljesen zárt. Ez a redőnytípus  az elején lévő szerelőfedélen  keresztül szervizelhető.  Ennél a típusnál is minden alumíniumból van. Alumínium redőnylécekből és természetesen alumínium záróléccel készül. Rejtett ütközővel szereljük, csapágyazott fém tengellyel, valamint alumínium redőnylefutóval. Az alumínium  redőny a prémium kategóriát képviseli a redőnyök között. Egyszerűen motorizálható, valamit  színterezhető a RAL színskála szerint. Kapható még Fóliázott kivitelben is.

Külső tokos Alumínium szúnyoghálós redőny

Paraméterei megegyeznek a szúnyogháló nélküli változatára, annyiban tér el, hogy nagyobb tokkal kell szerelni, hisz egy rolós szúnyoghálónak is helyet kell hagyni. A szervizelés itt is az elején található szerelőfedélen keresztül történik. A lefutó annyiban tér el a hagyományostól, hogy dupla falcu, a hozzánk közelebb lévőben a szúnyogháló a távolabbiban pedig a redőny léc mozog.

aluminium-szunyoghalos-redony
IMG_8370

Vakolható tokos alumínium redőny

Ez nagyon praktikus és jó megoldás. Nemcsak az új konstrukciónál, hanem a nagyobb felújítási munkáknál is gyakran használják ezt a típusú redőnyt, mert jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az esztétika és az alacsony árak is előnyösek.

Ennek a redőny típusnak a felszerelése általában már az épület tervezési fázisa előtt, vagy a ház felújítása kezdetén illetve a nyílászáró cseréjének gondolatakor sokaknak felmerül. A Vakolható tokos redőnyök előnye, többek közt az, hogy nem takar be a nyílászáró felső részébe valamint az épület homlokzatának egységes a látványa a redőny tok nélkül, hiszen a redőny le van szigetelve. Ha már be van építve akkor csak az alsó burkolat (szerelő fedél) levételével tudja elvégezni a lehetséges javítást.

Már a tervezéskor nagyon fontos, hogy a nyílászárókkal valamint a vakolat illetve dryvit méretéhez építsük be az ablakot, hogy a vakoló élre kerüljön a vakolat. A nyílászáró magasságát pedig a vakolandó tokhoz tervezzük.

Ennél a típusnál is fontos a munka sorrendje.

1. A legfontosabb, hogy a nyílászáró megfelelő távolságra kerüljön az ablak kávába
2. A redőny felszerelése
3. Befejező munkák, szigetelés, vakolás stb….

Redőny minimális mérete kézi működtetés esetén, 40cm X 40 cm.

Műanyag redőny

A műanyag redőny horganyzott Lindab lemezből készülnek. A műanyag redőny minden esetben színterezett 45 fokos nyeles vagy 2 x 45 fokos akasztós alumínium tokvéggel készülnek. A műanyag redőny a redőnytokban a műanyag tengelyre tekeredik fel, amelynek mindkét végén csapágyazott felfüggesztés van  a könnyű működtetés érdekében.

A redőnylécek 37 mm-es kettős falú Uv álló műanyagból készülnek. A záróléc alapesetben fémbetétes műanyag, igény esetén extrudált alumíniumból, de mindkét típus esetében rejtett ütközővel gumival az alján, a pormentes záródás érdekében.

kulsotokosredony

Műanyag szúnyoghálós redőny

Amennyiben a friss levegőt nyitott ablak mellett kívánja élvezni, ehhez a legideálisabb megoldás a redőnytokba integrált szúnyogháló. Paraméterei megegyeznek a szúnyogháló nélküli változatával, annyiban tér el, hogy nagyobb tokkal kell szerelni, hisz egy rolós szúnyoghálónak is helyet kell hagyni a tokban.

A beépített szúnyogháló távol tartja otthonából a hívatlan és idegesítő vendégeket. Működtetése a redőnytől független.

Az integrált szúnyogháló redőnyrendszer  biztosítja az Ön számára a szellőztetés lehetőségét, ezzel kívül tartja a bosszantó rovarokat, denevéreket is.

A szúnyogháló bordás tengelye a redőnytokban található!  háló lehúzó fűl illetve zsinór segítségével mozgatható. A háló egy speciális műanyaggal bevont üvegszálas hálóból készül.

Belsőtokos (maxi) redőny

Ennél a típusnál a tokszerkezet a falban található. Régi családi házaknál  jellemzőbb ez a típus a hagyományos gerébtokos ablaknál az ablak felett. Csere esetén műanyag, redőnylécet használunk (maxi) vagy alumínium lécet, de lehetőség van új faredőny pótlására is. Ennnél a változatnál nincs lehetőség a tokba beépíteni a szúnyoghálót.

Back To Top