skip to Main Content

A laikus számára is köztudott, hogy a külső árnyékolók működnek a legjobb hatásfokkal, ugyanis megakadályozzák a felesleges hőenergia és fény bejutását a lakásba vagy az épületbe. A  teljesen zárt vagy 45 fokban nyitott külső alumínium lamellás árnyékoló, a zsaluzia esetén mindössze 15-20 % melegíti a belső teret, viszont ha az üvegfelület mögött helyezzük el belső árnyékolót a nap  energiájának 70-75 %-a kerül be az épületbe. Optimális megoldás tehát egy külső árnyékoló kombinálása a belsővel.

A zsaluzia működési elve azonos kistestvérével, a reluxáéval, de beltéri társánál masszívabb, az időjárás viszontagságainak maximálisan ellenálló. Az alumínium redőnnyel szemben előnye, hogy domború, a két oldala peremezve van, és C formájú széles lamellái (65 mm vagy 80 mm) tetszőleges szögbe fordítva kirekesztik a vakító napsugarakat, viszont a szórt fényt és a friss levegőt beengedik a lakásba, ha szellőztetni akarunk. Csökkenti a kintről beszűrődő zajokat és megakadályozza szennyező anyagok bejutását az élettérbe. A kíváncsi tekinteteket kizárja, de bentről biztosítja a kilátást a lamella résein keresztül. A napfény teljes kizárását Z90 ill. S90 profil lamelláival tudják biztosítani, hisz teljesen leeresztett állapotban a lamellák puha gumitömítései  egymásba záródnak. A Z90-es lamellái sokkal robusztusabb felépítésűek, addig az S90 finomabb küllemű, főként a lekerekített formájának köszönhetően.

A lamellák oldalvezetését, alumínium vezetősínek biztosítja a függőleges mozgásban. A vezetősínben puha műanyag betétek csökkentik a működéskor ill. szélfújáskor keletkező zajokat valamint megakadályozzák a széltől való mozgását is. Másik megoldás, amikor 4 mm átmérőjű, műanyag bevonatú acél sodrony feszíti,  ami távolabbról szinte észrevehetetlen.

Működtetése lehet

Kézi működtetésű, ami az épület falán vagy a nyílászáró tokján átvezetett kardáncsuklós tekerőkarral lehet leereszteni illetve forgatni a zsaluzia lamelláit.

Motoros működtetésnél a zsaluzia egyetlen gombnyomással hangtalanul és kíméletesen mozgatható. Egy síkban, egymás mellett vagy nagy felületű nyílászáróknál elhelyezkedő zsaluziáknál költséghatékony megoldást jelent, ha kuplungok beiktatásával egy motor akár 2-3 db zsaluziát mozgat egyszerre. A zsaluziát is könnyen lehet automatizálni! Fel lehet szerelni akár, időprogram kapcsolóval, fény- és szélérzékelő automatikával is.

Új épületeknél célszerű a zsaluzia helyét előre kialakítani a homlokzati síkba besüllyesztve a vakolható, színezhető kötényfallal takarva. A épület homlokzatával a lamellák színe akár lehet megegyező, hisz a zsaluzia is színterezhető harmonizálhatnak az épület színével is. Régi épületeknél ill. homlokzatra vagy ha ablak elé kerül a zsaluzia, akkor külső védőburkolattal szereljük fel a zsaluziát, ami mögé felhúzott állapotban az összegyűjtött lamellák  elrejthetők.

A zsaluzia különösebb karbantartást nem igényel. A lamellák könnyen tisztíthatóak  letörölhetők, lemoshatóak. Ha rendeltetésszerűen használja, akkor szinte örökös.

Mérethatárok

Minimum: 60 cm x 120 cm (Sz. x Ma.)
Maximum: 300 cm x 260 cm (Sz. x Ma.)
Gyártási határidő: kb. 3 hét

Back To Top